Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014

Τα γράμματά σου, Κ. Καρυωτάκης


Τὰ γράμματά σου τά ῾χω, Ἀγάπη πρώτη,
σὲ ἀτίμητο κουτί, μὲς στὴν καρδιά μου.
Τὰ γράμματά σου πνέουνε τὴ νιότη
κι ἀνθίζουνε τὴν ὄψιμη χαρά μου.

Τὰ γράμματά σου, πόσα μοῦ μιλοῦνε
μὲ τὶς στραβὲς γραμμὲς καὶ τὰ λαθάκια!
Τρέμουν, γελᾶνε, κλαῖνε, ἀνιστοροῦνε
παιχνίδισμα τὴ ζούλια καὶ τὴν κάκια...

Τὸ μύρο στοὺς φακέλους ποὺ εἶχες ραντίσει,
τοῦ Καιροῦ δὲν τὸ σβήσανε τὰ χνότα.
Παρόμοια ἂς ἦταν νὰ μὴν εἶχε σβήσει
ἡ ἀπονιά σου τὰ ὀνείρατα τὰ πρῶτα!

Τὰ γράμματά σου πᾶνε, Ἀγάπη μόνη,
βάρκες λευκές, τὴ σκέψη μου ἐκεῖ κάτου.
Τὰ γράμματά σου τάφοι· δὲν τελειώνει
ἀπάνω τους ἡ λέξη τοῦ Θανάτου.Τι ωραία που τα λέει ο Καρυωτάκης! Πόσο όμορφα περιγράφει τη δύναμη των γραμμάτων να ενώνουν τους ανθρώπους και πόσο γλυκά εξιστορεί τον έρωτα...
Για εσάς τι σημαίνει ένα γράμμα; Πόσο μπορεί να σας επηρεάσει και πως το αντιλαμβάνεστε;

3 σχόλια:

 1. Γλυκά εξιστορεί τον έρωτα, αλλά την έρριξε τη μπηχτή του για τα λαθάκια της καλής του στο 2ο στίχο της 2ης στροφής!

  Καλά, βρε Βασιλική, πού ξέρεις εσύ από επιστολές; Δεν είναι αυτά προϊόντα μιας άλλης εποχής;
  Βέβαια, θα μου πεις, ο τρόπος αλλάζει, η ανάγκη όχι. Κι αν έγιναν μέιλ ή SMS ή facebook και twitter, η ίδια ανάγκη επικοινωνίας, η ίδια επιθυμία ανταλλαγής.
  Και, φαντάζομαι, μπορεί να μας επηρεάζει απεριόριστα, όσο ζούμε κοινωνικά, όσο έχουμε ανάγκη τους άλλους που κρατάνε από την άλλη μεριά το στιλό και το χαρτί, το πληκτρολόγιο, το κινητό.

  Κι ενώ είναι η φυσική επικοινωνία, έχει πλάκα που της δίνουμε περισσότερη σημασία, ίσως γιατί " scripta manent" κι αυτό το ξέρουμε καλά όλοι.

  Ευχαριστούμε για την ανάρτηση. Μας προέκυψε και ξαφνική, μια και δεν είχαμε κάνει αναφορά στον Καρυωτάκη ( ή όχι;)

  Άντε, τα υπόλοιπα στην πρόβα, σε λίγη ώρα, από κοντά. Τι, γράμματα θα γράφουμε τώρα;!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πράγματι, μπορεί τα γράμματα να είναι για εμάς ένας ξεπερασμένος τρόπος επικοινωνίας, αν και εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει, όμως μέσω της γραφής είναι, κατά τη γνώμη μου, ευκολότερο να εκφράσει κανείς τα συναισθήματά του και να ανοιχτεί στους ανθρώπους. Παρόλο που σήμερα, όπως αναφέρατε, τα γράμματα έχουν μετατραπεί σε πιο σύγχρονους ΓΡΑΠΤΟΥΣ τρόπους επικοινωνίας, η γραφή ως γραφή μένει και δεν θα σταματήσει να μένει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χμ.. δε θυμάμαι που είχα ακούσει και συμφωνήσει πως το να γράφεις στο χαρτί είναι διαφορετικό από το να γράφεις σε μια οθόνη. Είναι σα να βάζεις την ψυχή σου, να είναι κομμάτι σου...

  Τα γράμματα πάντως τα έχω συνδυάσει τελευταία με άρωμα φιλικό κι όχι ερωτικό όπως μας λέει ο ποιητής μας, γιατί ως γνωστόν πού να γράψει το αρσενικό (όχι πώς δε γράφουν κάποιοι αλλά η πλειοψηφία υποθέτω πως δεν το κάνει). Ωστόσο, με την κολλητή μου που μένει σε άλλη πόλη και που πέρσι χωριστήκαμε αφού αποφοιτήσαμε αποφασίσαμε να στέλνουμε κ κανα γράμμα. Μπορεί να μιλάμε όλη μέρα με τα μέσα δικτύωσης, τα κινητά κλπ αλλά στα γράμματα λες άλλα και διαφορετικά βρε παιδί μου.
  Σας εύχομαι να βρείτε κάποιον να σας στέλνει γράμμα, να περιμένετε με ανυπομονησία ή να ξαφνιάζεστε ευχάριστα όταν έρχονται απροειδοποίητα!

  καληνύχτες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

γράψτε μας κάτι